Ελπίδα

Πίστη

Βοήθεια

 Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Από το 1997 λειτουργεί στην πόλη μας η "ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ" ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ, είναι εθελοντική μη κυβερνητική οργάνωση,  με κύριο σκοπό με τη δράση των μελών του, την προώθηση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας με κάθε πρόσφορο μέσο.

Επίσης συμβάλλει στην ανάπτυξη αισθημάτων ευθύνης, φιλαλληλίας και ανιδιοτελούς προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο με βάση την αγάπη προς τους συνανθρώπους. Στηρίζει ψυχολογικά και συμπαρίσταται κοινωνικά κύρια, στα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία (που αριθμούν τους 300 πάσχοντες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, σε σύνολο 3000 πανελλαδικά). Ενισχύει το πρόγραμμα των ειδικών ομάδων εθελοντών αιμοδοτών για τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία της πόλης μας, που χρειάζονται περίπου 2 μονάδες αίματος κάθε 15 ημέρες, (και για κάθε μετάγγιση χρειάζεται 4ωρη παραμονή στο Νοσοκομείο),1200 μονάδες τον μήνα και κατά συνέπεια 15.000 μονάδες τον χρόνο.

Η Πηγή Ζωής αυτή τη στιγμή έχει 6.000 εγγεγραμμένους αιμοδότες, τους οποίους υπενθυμίζει και προγραμματίζει να δίνουν αίμα στον κατάλληλο χρόνο για το άτομο που το έχει ανάγκη, στο χρόνο που το χρειάζεται. Η κατευθυνόμενη αυτή εθελοντική αιμοδοσία, εξασφαλίζει στον πάσχοντα την προγραμματισμένη και ασφαλή  μετάγγισή του και αξιοποιεί την διάθεση κοινωνικής αλληλεγγύης του εθελοντή αιμοδότη. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ασφαλέστερος αιμοδότης, είναι ο εθελοντής αιμοδότης, ο οποίος είναι συνειδητοποιημένος, ξέρει τι κάνει, συμπληρώνει σωστά και με ειλικρίνεια το ερωτηματολόγιο στην αιμοδοσία. Αυτό ισχύει και για κάθε μεταγγιζόμενο ασθενή. Οι αιμοδότες είναι καταγεγραμμένοι σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με βάση την ομάδα αίματός τους και κάποια άλλα στοιχεία και με ποιον ασθενή ταιριάζουν και καλούνται τηλεφωνικά 1 – 2 ή 3 φορές το χρόνιο να αιμοδοτήσουν, για άτομα της Μεσογειακής Αναιμίας με τα ίδια στοιχεία αίματος.

Στην ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ δραστηριοποιούνται εθελοντικά επιστήμονες, εργαζόμενοι και απλοί συνάνθρωποί μας που με αυταπάρνηση  και σε αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, φροντίζουν για τη συνέχιση λειτουργίας του Συνδέσμου επ’ ωφελεία των ατόμων με την νόσο,  της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης αλλά και την επέκταση της ιδέας της δωρεάς αίματος προς χάρη του κοινωνικού συνόλου.

- Για την πρωτοποριακή της αυτή δραστηριότητα, ο Σύλλογος «ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ» βραβεύτηκε από την Νομαρχία Θεσσαλονίκης  στις 4 Δεκεμβρίου 2005 για διακεκριμένες πράξεις αρετής και προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.

- Στις 5 Δεκεμβρίου το 2007 βραβεύτηκε από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας κατά την Παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού.

- Στις 14 Δεκεμβρίου του 2008, ο Σύλλογος Ιστιοπλοΐας σκαφών ανοικτής θαλάσσης «Θανάσης Βαξεβάνης» ενίσχυσε οικονομικά τον Σύλλογο Πηγή Ζωής και αφιέρωσε την εκδήλωση για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας.

- Τον Μάιο του 2009 η ΧΑΝΘ αφιέρωσε τους κολυμβητικούς αγώνες «ΝΙΟΒΕΙΑ» στην ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ  με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στην εθελοντική αιμοδοσία και να γραφτούν νέοι αιμοδότες.

- Την ίδια περίοδο ο τραγουδιστής Νίκος Κουρκούλης, διέθεσε ένα μέρος των εσόδων μιας βραδιάς από την εμφάνισή του σε κέντρο της πόλης μας για τους σκοπούς της Πηγής Ζωής.

- Στις 26 Νοεμβρίου 2009 τιμήθηκε για το έργο της από το Αμερικάνικο Κολέγιο «Ανατόλια», στα πλαίσια της εορταστικής εκδήλωσης της Ημέρας των Ευχαριστιών.

- Στις 14 Μαρτίου 2010 από τους Ροταριανούς Ομίλους της Θεσσαλονίκης τιμήθηκε για το έργο του, για την εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά του προς το κοινωνικό σύνολο.

-Τον Δεκέμβριο του 2010 ο παγκοσμίου φήμης τραγουδιστής Μάριος Φραγκούλης     αφιέρωσε όλα τα έσοδα μίας Συναυλίας του που έγινε στην αίθουσα τελετών του    ΑΠΘ, για τους σκοπούς της Πηγής Ζωής. 

- Στις 27 Μαΐου  2011 βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) .

  • - Στις 27 Μαρτίου 2012 έγινε πασχαλινό bazaar στο ξενοδοχείο «ΔΑΪΟΣ»  με την ευγενική προσφορά των προϊόντων της κ. Λιάνας Βουράκη.

  • - Στις 11 Νοεμβρίου έγινε στη Χ.Α.Ν.Θ. χριστουγεννιάτικο bazaar με προϊόντα και κατασκευές, προσφορά των μελών και φίλων του Συλλόγου.

  • - Στις 27 Μαρτίου 2013 έγινε η βράβευση από τον όμιλο του ΟΤΕ για το σημαντικό και  μοναδικό αντικείμενο-σκοπό του Συλλόγου μας.

 

Άλλες δραστηριότητες του Συλλόγου Πηγή Ζωής:

  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ με ομιλίες σε συλλόγους, σχολεία, εκκλησίες και άλλους μαζικούς φορείς για την Μεσογειακή Αναιμία (χαρακτηριστικά της νόσου, πρόληψη, θεραπεία κλπ) και την εθελοντική αιμοδοσία.

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ σε άτομα με Μεσογειακή Αναιμία και βιοποριστικές  ανάγκες, αλλά και του Συλλόγου Πασχόντων

  • ΣΥΜΒΟΛΗ στην βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και των συνθηκών νοσηλείας των ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία.

  • Κάθε 4 χρόνια βραβεύουμε τους αιμοδότες που έχουν αιμοδοτήσει πάνω από 35 – 40 φορές σε εορταστική εκδήλωση, η οποία εκδήλωση είναι ζεστή και συγκινητική, πολλοί αιμοδότες έρχονται με τα παιδιά τους, και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό, αν σκεφτούμε ότι η Ελλάδα με 10 εκατ. πληθυσμό και με τουλάχιστον 5 εκατ. που μπορούν να δώσουν αίμα έχει μόνο 150.000 εθελοντές αιμοδότες.

  • Στη Δ.Ε.Θ. μαζί με το σύλλογο πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, μοιράζουμε έντυπο υλικό και εγγράφουμε αιμοδότες.


Στις 8 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας, ο σύνδεσμος διοργανώνει εκδηλώσεις, για την άμεση ευαισθητοποίηση του κοινού στους δρόμους της πόλης μας, μετά από πρόταση και έγκριση από το Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς- μετά την ενημέρωση των ιατρών μας σε σχολεία ζωγραφίζουν με την βοήθεια των μελών της ένωσης ζωγράφων Θεσσαλονίκης πραγματικά όμορφα έργα με θέμα τον εθελοντισμό, την αιμοδοσία, την Πηγή Ζωής  (πιστεύουμε ότι αυτά τα παιδιά, είναι οι αυριανοί εθελοντές αιμοδότες).

Τα έσοδα του συλλόγου μας προέρχονται από:

- Συνδρομές μελών, δωρεές ατόμων και ενισχύσεις διαφόρων φορέων.

- Πώληση χριστουγεννιάτικων καρτών και ημερολογίων.

- Ετήσια κοπή βασιλόπιτας.

- Πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, παραστάσεις).

- Ο σύνδεσμος δεν έχει καμία  ενίσχυση από κρατικούς φορείς.

- Η ενίσχυση των δραστηριοτήτων του Συλλόγου με οποιονδήποτε τρόπο, θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη και διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας, έπ’ ωφέλεια των ατόμων με την κληρονομική αυτή πάθηση, αλλά και του οιουδήποτε πάσχοντα με ανάγκες μεταγγίσεων.